Powered by


Encek Kelendat
<< June 2017 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30


Linkies



[teractive]


[geng jurnal]


[ my pics ]


[jidousha]

The Hall Of Anis


us

my nurse

cute eh?

my substitute haha

miss you

love you



If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed

Tuesday, December 19, 2006
aku si pembuat lilin

another long overdue post,maybe not,sebab mende ni jadik last saturday,and today baru tuesday,hmm or maybe wednesday,depends on the time i might finish this posting aa kot.anyway jumaat lepas,lepas je aku balek dari lab dgn perasaan tensyen yang amat sangat kat sensei aku (sebab die tak kasi aku lastik die haha),aku sorang mamat jepon tah mane call aku,die cakap name die ozawa,and die tanye aku recall tak name die,disebabkan aku ingatkan tu kuiz yang membolehkan aku menang wang berjuta,aku cube recall bagaikan seorang juara.rupe2nye sangkaan aku meleset sama sekali,mamat tu sebenarnye sorang volunteer dari university aku,and aku penah buat kije2 volunteer ngan die 2 tahun lepas.

aku ingat lagi due tahun lepas,lepas abes je aktiviti volunteer ngan die,aku cakap aa (ayat perlu ditranslate untuk memudahkan pemahaman pembaca) "wei,kalau ade pape kije kije volunteer ni sound aa aku,aku minat nak join".dan akhir nye permintaan aku terjawab selepas dua tahun,hampeh nye mamat jepon haha.nak citer detail,what happen that day rase cam ngarot je,so aku citer aa main point aku nye volunteerism(walaupon aku pasti pekataan ni tak wujud,tapi aku tetap tak dulik haha)

aku volunteer untuk buat lilin.tetiap tahun tempat aku tinggal,yonezawa-shi,akan buat yuki matsuri,kire nye snow festival la,and seperti biase derang akan buat cam shrine kecik daripada snow,and letak lilin dalam shrine ni,or ape bentuk objek dari snow,just that point utama,ade lilin aa dalam objek tu,disebabkan tahun ni snow festival yang ke-30,yonezawa-shi plan untuk siapkan 30000 bijik lilin,dan akan diletakkan di seluruh bandar ni,pembahagian dibuat bagi setiap community center,dan community center yang aku pi ditugaskan untuk buat 3000 bijik lilin.

 

actually town punye orang buat iklan and ajak mane mane citizen yang nak buat and same2 bantu dalam projek ni,tapi aku bukan salah satu dari mereka yang join camtu,instead aku termasok dalam golongan penyelia hari tu,kirenye tugas aku ajar orang camne nak buat lilin (walaupon aku tak penah buat lilin) dan layan2 derang yang datang bantu.

actually lilin ni datang dari2 lilin2 yang orang derma,just lilin bodoh biase(lilin mmg bodo sebab die tak pi skolah),yang dicairkan sampai jadik cam air,dikalerkan ngan crayon,pastu dimasokkan dalam cup kecik,jadik beberapa lapisan warna warni,dan letak sumbu kat atas die,cantek aa gak,chomel kekecik je lilin ni,cam aku tunjuk dalam gamba,sayang betol aku tak ambek gamba pakai camera betol,sebab wesli pinjam camera aku tok pi tokyo,so aku pakai je aa camera phone,sorry untuk ketidak clearan gamba(DBP mungkin akan saman aku untuk bahasa yang tunggang langgang ni).

 

anyway ni pengalaman yang seronok gak la bagi aku,aku leh kenal orang2 town,blaja nak buat lilin,maybe suitable as present,and satu lagi,sebelom aku balek mesia for good,at least aku penah buat something yang kire cam jasa kat town yang aku dok for 4 years ni.


:: Posted at 10:48 pm by kurekuresakti Comments (12) ::

Wednesday, December 06, 2006
steve irwin bangge ngan aku hahaha

gile "baboon montot merah" (substitute pada babi) lame aku tak hapdet encik blog ni,nak bagi alasan pon cam dah layak je,tapi point yang aku leh bagi, aku tinggal 3 bulan je lagi nak grad and nak balek mesia,so patut aku busy aa kan?haha

anyway tadi pas blah dari skolah tadi aku terpk nak makan ikan arini,memula pk nak pi supermarket besar,tapi sane ikan2 die tak best,so aku settle ngan pi satu supermarket kecik dekat ngan surau,sane ade bahagian jual ikan fresh die potong kat situ gak.so dengan kesejukan ditahap beku,aku pon mengayoh beskal aku pi kedai tu(seb baik snow tak turun arini kalu idak mmg aku kene jalan kaki).sampai je kedai tu aku dok usha2 aa ikan2 yang ade,cam biase tak abes2 ngan salmon ngan maguro(tuna merah),tara(aku tatau dalam bm ape),ade gak ikan merah,tapi aku nak ikan yang daging die lembut,ikan merah kan chunky.sekali tgh aku dok usha2 aku nampak ikan yang cutting die pelik,potongan ikan yang tak penah aku nampak kat jepon(ceh saspen le konon nye tuh!!).yaa aku jumpe ikan pari!!!!

sepanjang aku dok jepon ni aku tak penah pon jumpe pari,bukan aku tak pernah carik,just aku tak penah jumpe,menurut kisah kisah dongeng senior2 aku sebelom ni,derang kate ade je jual dekat supermarket yang biase aku pi,tapi siriyes aku tak penah jomper,tak kesah aa fresh nye ke frozen nye ke mahupon kering dan dijadikan ikan masin,gamba ikan pari pon tak penah nye aku jomper.punye aa aku hampa,punye aa dok ingat jepon ni dikelilingi  dek lautan,ikan pari pon tadek.sejak aku kecik lagi ikan pari la ikan fevret aku,dah aa sedap gile,tadak tulang yang menganggu gugat proses pemakanan lak tuh,tak macam ikan terubok,banyak tulang,orang kate sedap gile,tapi haram le aku nak makan,aku tak rajen nak buang2 tulang tu sume.

anyway bebalek pada kesah ikan pari yang aku jumpe tu,hanya aku je tau betape happy nye aku bile aku jumpe ikan pari kat jepon ni(ye laa makcik kedai tu pon tatau aku happy hahaha).die jual letak dalam bekas polysterine and kaver ngan glad wrap(ala,macam orang beli daging kat carrefour tu laa),aku picit2,lembut gile,nampak sangat mende ni fresh,tak frozen.die tules rege die 98yen(beh kurang 3 hengget) per 100gram,mahal aa gak,salmon dalam 65yen je 100gram,tapi syok sangat,aku pon beli dengan perasaan yang riang ria.

aku pk aa nak masak ape,selalu nye ikan pari ni orang buat,asam pedas,tapi takde bunga kantan,daun kesum,serai,bendi ngan asam jawa,banyak aa plak tade,goreng best tapi aku nak kurang kan oil,so aku end up bakar,err bakar ke?aku pakai oven,so more like bake aa kan?haha tak kesah aa,papepon aku perap leklok,bakar dalam oven,and siapkan sambal kicap(bawang ngan cili padi je),teringin gak nak buat kuah asam,tapi asam jawa takde,takkan nak pakai lemon kot haha.

puah ati gile makan dinner tadi,sepanjang aku dok sini tak penah dapat pari,ni lagi 3 bulan nak balek baru aa pari muncul,mungkin skarang pari dah mule nak mengglamerkan diri kot,al maklumlah dah berjaye bunuh crocodile hunter steve irwin tu,aku pasti kalau steve irwin tau,sure die berterima kasih kat aku sebab aku bunuh(makan) ikan pari.konon nye balas dendam tok die aa hahahaha(harap2 sedare mare steve irwin tak bace blog aku,sebab derang bukan paham bahasa melayu pon hahahaha)


:: Posted at 11:34 pm by kurekuresakti Comments (10) ::

Wednesday, November 15, 2006
prisoner mug shot

pagi tadi aku bangun lewat,sedar2 dah kol 9:10,kene pi lab plak kol 9:30,so tanpa mandi,(tak kesah pon sebab sejuk gile pagi tadi),aku sesiap and rush pi lab,pi cakap ohaiyo gozaimasu kat sensei and blah turun lab unix kat bawah tok buat kije aku.tak sampai 10 menet aku buat kije,pokju call,soh naik,derang dah start nak ambik gamba.

adeh,punye aa aku leh lupe,last week ken kun,bitau yang arini ade tangkap gamba tok graduation album,aku tak bape paham konsep sebenar mende ni,sebab aku ingat graduation pics ambik mase graduation day,but then again aku mane aa penah grad kat jepon ni,to be precise kat mane mane pon aku tak penah graduate(unless abes spm tu kire graduate,ntah aa aku pon tatau)

so dengan muke tak mandi nye,and sweater buruk aku,aku pon naik la ke lab,and ade due orang mamat asing(bukan bebudak lab aku),tgh main main ngan camera and adjust flash stand.derang bagi aku kertas,soh tules name aku bebesar and nombor student(cam no matrik aa),and soh aku dok kat kosi,sambel ambek gamba aku pegang kertas tu,siriyes aku rase cam mug shot banduan dalam filem hollywood.

BUKAN GAMBAR SEBENAR


:: Posted at 10:27 pm by kurekuresakti Comments (8) ::

Previous Page Next Page
My Life







Hmm here goes nothing


muhammad badruddin shah bin bahari, thats the name that have been given to me since birth, name tu la yang tertulis kat aku punye surat branak, ic, and bla bla bla. but you guys can call me shah, rudy or even judak.

aku dilaherkan kat kl, on 1st april 1982, two years after that my family pindah ke bintulu sarawak, sebab my dad works there in abf (asean bintulu fertilizer). kat sane lah aku masok kindergarten and went trough my first 3 years of early education in sekolah rendah kerajaan tanjong kidurong. after that my dad got transfered back to kl, where we lived at taman cempaka in ampang. there, aku skolah darjah 4 and 5 in sekolah rendah kebangsaan taman nirwana. tak sempat nak knal lebih ramai kawan kat sane, my dad kene transfer ke melake and i finished my primary school years there at sekolah kebangsaan tangga batu, a bit far from our house there that is at taman bukit rambai.

habes je skolah rendah, i got offered to enter sekolah alam shah in cheras and i studied there for 5 whole years. in between those 5 years family aku pindah 2 kali,once when im in form 3 because my dad was transfered back to kl and in form 5 when he was transfered to paka, terengganu, the place where my family is still living now. after finishing my school years, aku dapat offer untuk masok matriks sebelom result spm kluar, dekat kolej kuniawan but i left the place after i got my results and did my preparation years in um for two year to go to japan. now, i am studying in yamagata university in japan and i still have another 2 and a half years to finish it.




Encek Tegbod

Hall of Blogs

dah jumpe

[ nd ]
[ suen ]
[ aunty irene ]
[ mely ]
[ cik nana ]
[ kak tipah ]
[ wira ]
[ kak yan ]
[ op ]
[ mat jan ]
[ e1 ]
[ basri ]
[ kak susan ]
[ ep ]
[ mak andeh ]
[ wakdin ]
[ kak tatty ]
[ kak pnut ]
[ super diman ]
[ kak yong ]
[ kak lin ]
[ munie ]
[ ayob ]
[ yatz ]


nak jumpe

[ azell ]
[ aiza ]
[ abrar ]
[ kak amyz ]
[ kak nis ]
[ kak nina ]
[ buku nota ]
[ kak lady ]
[ kak ros ]
[ masy ]
[ cuya ]
[ kingbinjai ]
[ alsa ]
[ kak juita ]
[ gtb jogja ]
[ shsuya ]
[ amanitium ]
[ jowopinter ]
[ kakakdegil ]
[ jamri ]
[ ted ]
[ teek ]
[ tiara ]
[ anne ]
[ book ]
[ leli ]
[ ron97 ]
[ kak ungku ]
[ anis delaila ]
[ yazi ]
[ k4sih ]
[ kelambu ]
[ kak syikin ]
[ orochi ]
[ kak kasih ]


Counters